Cauzele principalele ale aparitiei mucegaiului sunt Ventilarea insuficienta si umezeala ridicata.
Incaperile cu tamplarie termoizolanta etanseaza perfect, cu scopul de a diminua la maximum infiltratiile de aer rece din exterior. Acest lucru opreste insa si schimbul natural al aerului din incapere, asa cum se intampla la tamplaria veche, din lemn. De aceea, pentru a evita condensul, periodic trebuie deschisa fereastra atat pentru a improspata aerul dar si pentru a permite diminuare umiditatii acumulate in aerul din interior.
Problemele cu fenomenul de condens apare in perioada rece a anului si are drept cauza incalzirea insuficienta a anumitor zone ale incaperii (geamuri, colturi, pereti obturati de mobilier) in conditii de umiditate si lipsa ventilatiei aerului.
Repetarea sau intensitatea acestui fenomen duce la aparitia muciegaiului. Temperatura de reper este de 20 grade Celsius iar umiditatea ar trebui sa nu depaseasca maxim 60%.
Pentru a scapa de fenomenul de condens si implicit de mucegai este recomandat sa avem o locuinta bine izolata termic, asezarea mobilierului sa permita circulatia aerului in interiorul camerei si, cel mai eficient, sa aerisim prin deschiderea periodica a geamurilor.
Tamplaria PVC moderna permite deschiderea dubla a ferestrei atat pe orizontala cat si in pozitie verticala (pozitia basculata). Este bine ca aerisirea prin fanta superioara (pozitie basculata) sa se faca in sezonul cald deoarece cere mai mult timp pentru ventilare si implicit, atunci cand este sezonul rece, duce la racirea camerei.
In perioada rece se recomanda aerisirea prin deschdere totala a ferestrei. Cerceveaua ferestrei se deschide total si schimbul de umiditate are loc intrun interval de 10 minute. Astfel pierderile de energie termica sunt minime. Daca se doreste ventilarea si mai rapida atunci se pot deschide si usile intre camere pentru a forma curenti de aer.
De retinut ca tamplaria pvc nu are prevazute orificii de ventilare. Acele orificii din exterior, din partea de jos, sunt pentru scurgerea apei si nu trebuie obturate cu zidarie atunci cand se acopera spuma poliuretanica.
Exista totusi ferestre care pot fi dotate cu un sistem de ventilatie, tocmai pentru a se evita aparitia condensului si a mucegaiului. Acest dispozitiv de aerisire controlata consta intr-o clapeta ce permite aerisirea optima a incaperii in momentul in care fereastra este inchisa, in acelasi timp evitandu-se formarea curentului de aer in interior. La intensificarea presiunii aerului din exterior (vant, furtuna) clapeta se inchide automat. Este bine sa mai stii ca aceste sisteme de ventilatie pot fi montate si ulterior, indiferent daca fereastra este din PVC, aluminiu sau lemn.
Iata insa si cateva sfaturipentru evitarea formarii mucegaiului: